Pazar, Ekim 5

Singapur'da Sürücü Ehliyeti Almak




Her ne kadar Singapur'un düzenli toplu taşıma sisteminden bahsediyor olsak da, biz Türklerin otomobil tutkusunu göz ardı etmemiz de mümkün değil. Şahsen bir araç satınalmayacaksanız bile, Singapur sürücü ehliyeti almanın faydalı olduğunu düşünüyorum.


Türk ehliyetinizi Singapur ehliyetine nasıl dönüştürürsünüz?

Aslında bu süreç oldukça kolay diyebilirim. Öncelikle aşağıdaki gruplardan hangisine girdiğinize bir göz atın. Singapur'da ikamet şekliniz ve süresine bağlı olarak farklı uygulamalar mevcuttur.


Singapur vatandaşı ve daimi oturma izni sahibi olanlar için sürücü ehliyeti uygulaması:

Eğer Singapur vatandaşıysanız veya daimi oturma izniniz (PR-Permanent Resident) varsa, ikamet süreniz ne olursa olsun mutlaka Singapur ehliyeti almanız gerekmektedir. Son bir yıl içerisinde başka bir ülkede 6 aydan uzun süre ikamet etmiş ve orada ehliyet almışsanız, o ülkenin ehliyetini Singapur ehliyetine çevirme hakkınız vardır. Eğer oturma izninizi yeni almış ve 5 yıllık Singapur sürücü ehliyetine sahip iseniz bu ehliyetinizi süresiz ehliyetle değiştirmeniz gerekmektedir. Değiştirmeler yaklaşık 25 SGD karşılığında Traffic Police Department'ta yapılmaktadır.


Yabancılar için sürücü ehliyeti uygulaması:

18 yaşından büyük ve Work Pass, Dependent Pass ya da Student Pass taşıyan yabancılar ikametlerinin ilk 12 ayında 3, 3A ya da 2B ehliyetlerini Singapur'da kullanabilirler. Eğer ehliyetiniz İngilizce değilse, uluslararası sürücü ehliyeti ya da ehliyetin İngilizce çevirisi istenir. 

Kısa süreli ziyarete gelmiş kişiler de ülkeye her girişlerinden itibaren 12 ay boyunca kendi ehliyetlerini kullanabilirler. Ancak 12 aydan  fazla ikamet edecek olanlar mevcut ehliyetlerini Singapur sürücü ehliyetine çevirtmek zorundadır. Work Permit sahipleri ise ''sürücü'' olarak işe alınmadıkları sürece ehliyet alamazlar ve motorlu araç kullanamazlar.


Ehliyet çevirisi için yapılması gerekenler

Singapur'da yalnızca Class 2B ve Class 3 için ehliyet çevirisi kabul edilmektedir. Class 4 ve Class 5 için eğitim alınması ve ilgili sınavlardan geçilmesi gerekmektedir.  

Öncelikle Basic Theory Test (BTT)'i geçmiş olmanız gerekir. Bunun için Singapur'daki 3 sürücü okulundan herhangi birine şahsen başvurup test günü için kayıt yaptırmalısınız. Kayıt yaptırırken aşağıdaki belgeler sizden istenebilir:
  • Pasaportunuzun aslı ve fotokopisi
  • NRIC/Employment Pass/Dependant Pass/Work Permit
  • Sürücü belgenizin orjinali ve fotokopisi
  • 1 adet pasaport fotoğrafınız
  • Türk ehliyetinizin İngilizce tercümesi. Bunu Türkiye Büyükelçiliğinde hazırlatabilirsiniz. Elçilik, çeviri için ücret almaktadır.
  • 50 SGD işlem ücreti (yalnızca Cashcard ve NETS ile ödeme yapılabilir)
İhtiyacınız olması durumunda Singapore Traffic Police sitesinden daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz. Ayrıca unutmayın, sürücü belgenizin son kullanma tarihi dolmadan bir ay önce Traffic Police Department'a yenileme için başvurmanız gerekmektedir. Bu işlem için ne yazik ki herhangi bir hatırlama gönderilmiyor, o nedenle takip ediyor olmalısınız.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder