Pazartesi, Ekim 23

Eve yardımcı ya da bakıcı almak

İster yurtdışında ister Türkiye'de yaşıyor olun, eğer çocuğunuzun bakıcıya ya da evinizde bir yardımcıya ihtiyacınız varsa iş mülakatlarına başlamadan paylaştıklarıma biz göz atmanızı tavsiye ederim. Deneyimlerime dayanarak ve biraz da araştırarak belirlediğim bu noktaların size faydalı olacağını umuyorum.

Görüşmeye güzel bir başlangıç yapın:

Eğitim düzeyi ya da beklentileriniz hangi seviyede olursa olsun adaylara özenle yaklaşmanın taraflar arasında saygılı bir iletişim ve daha verimli bir iş ortamı açısından önemlidir. Önce siz, ailenizle ilgili bilgiler vererek başlayın. Kaç kişisiniz, çocuklarınızın yaşları, nasıl bir evde yaşıyorsunuz, anne-baba çalışıyor mu, gibi bilgileri paylaşabilirsiniz. Ayrıca karşınızdaki kişi heyecanlı veya stressli görünüyorsa onu rahatlatmaya çalışın.

İşin tanımı ve ana beklentilerinizi paylaşın:

Tam olarak beklentiniz nedir? Yalnızca çocuğunuzla mı ilgilenecek? Ev işlerinden hangilerini üstlenmesini bekliyorsunuz? İzin ve dinlenmesi için nasıl bir program önereceksiniz? Özellikle ana dilinde iletişim kurmuyorsanız, mutlaka tane tane ve önemli noktaları tekrarlayarak ilerleyin ve karşınızdaki kişinin işi ve sorumluluklarını tam olarak anladığından emin olun. Arada herhangi bir sorusu olup olmadığını anlamakta da fayda var.

Özgeçmişinin üzerinden beraber geçin:

Daha detaylı sorulara geçmeden önce ona kendisinden bahsetmesi ve özgeçmişini özetlemesi için fırsat verin. Ailesinden bahsetmesini isteyin. Aile bağlarını, neden çalışmak için bu işi tercih ettiğini anlayın. Sırasıyla önceki iş deneyimlerine bakın, net olmayan noktalarda sorular sorun. Her bir işinde ne kadar çalışmış, ana görevleri nelermiş, neden ayrılmış, o işle ilgili en çok neyi sevmiş, neyi sevmemiş gibi sorularla detaylandırabilirsiniz. Referanslarını sorun, önceki işverenleriyle iletişim kurup kuramayacağınızı öğrenin. Eğer deneyimli bir yardımcı arıyorsanız, bu aşamada duraksayan ve bahanelerle gelen kişilerden uzak durmanızı ve zaman kaybetmemek için görüşmeyi kısa  kesmenizi öneririm.

Hazırlıklı olun ve sorularınızı detaylandırın:

Önceki bölümler hemen hemen her görüşmenin klasik adımlarıdır. Söylememe gerek yok, ne yazık ki insanları tanımak biraz da şans ve zaman işi. Bazen ne kadar dikkatli olsanız da doğru insanla karşılaşmayabilirsiniz. Ama bu riski azaltmak ve doğru insanı bulmakta zaman kaybetmemek için sorularınızı önceden hazırlamanızda fayda var. Emin olun yalnızca cevaplardan değil, cevapların arasında, ses tonu ve ifade biçiminden de pek bilgi edineceksiniz. Daha detaylı soru listesine ihtiyaç duyarsanız benim kullandığım listeye bir göz atmanızı tavsiye ederim.

Gözlemleyin ve hislerinize güvenin:

Bazen görüşmede herşeyin olması gerektiği gibi gittiğini bildiğiniz halde ama yine de kendinizi çok emin hissetmezsiniz. Bu hisse güvenin. Hafifçe rahatsız olduğunuz bir tavır mı var? Özellikle yatılı bakıcı alıyorsanız bu sizi ilerde irrite edecek boyutlara ulaşabilir. İyi bir gözlemci olun. Yeni doğan bebeğe bakmak için görüşmeye kirli ve uzun tırnaklarla gelen birini kabul edebilir misiniz? 

Herşeye rağmen işin içinde sans faktörü var, unutmayın bu bir süreç. Sabırlı olun. Önerilerinizi ya da sorularınızı yorumlarda paylaşabilirsiniz.

Karşınıza doğru kişinin doğru zamanda çıkması dileğiyle. Bol şans!


İlgili diğer yazılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder