Çarşamba, Mayıs 9

Bir kokteylin hikayesi: Singapore Sling

Long Bar - Raffles Hotel, Singapore
1900'lerin hemen başıdır ve sıcak bir öğle saatinde Raffles Otel'in lobisinden genç bir Britanya'lı subay içeriye girer. Girer girmez de bir köşede oturmuş, narin ve bir o kadar da güzel asyalı bir hanımefendi dikkatini çeker. Genç subay bara yaklaşırken gözlerini bu hanımdan alamaz ve barmene fısıldayarak sorar:

''Ngiam, kim bu ışıldayan güzellik?''

''Oh! Kendisi Lady Chin olmalı efendim, buralı bir ipek tüccarının en küçük kızı.'' diye yanıtlar barmen ve ''kendisine bir Scotch göndermemi ister misiniz?'' diye ekler.

Genç subay kafasını sallayarak yanıt verir:

''Tanrı aşkına Mr.Niam, tabi ki hayır. Scotch böyle bir genç hanımın duruşuna uygun bir içki değildir.''

İşte o an Hainan-Çin asıllı barmen Mr. Ngiam Tong Boon bu meydan okumaya karşılık olarak tropikal bir kokteyl hazırlar. Bu tatlı karışım zamanla o kadar popüler olur ki yalnızca Raffles Otel'de değil, kokteyl tariflerinin arasında da kendine bir yer bulur.

Bu hoş hikayenin yanı sıra Singapore Sling ile ilgili bazı tartışma konuları da mevcut. Örneğin kokteylin yaratıldığı yer olan Raffles Otel'de bile artık orjinal haliyle sunulmadığı söylenir. Karışımın tropikal tarzda bir punch olmadiği ve dolayısıyla kokteylin renginin kırmızı olmadığından da bahsedilir. 

Ayrıca, yoğun talepler sonucu markalaşan ve adanın her tarafında bulabileceğiniz bu kokteylin her zaman doğru bir şekilde sunulmayabileceği ihtimalini de unutmamak gerekir. Yani Singapore Sling yerine öksürük şurubuna benzer birşey içmeniz de mümkün.

Bu nedenle ben size iki farklı tarif vereceğim. Ancak size tavsiyem, evde az miktarda yapmanın maliyeti bir hayli fazla olacağından, sıcak bir öğleden sonra Raffles Otel'e uğrayarak kendinize bir sling söylemenizdir. Siparişinizi verirken sunuma hazır olanlardan istemediğinizi ve shaker versiyonunu tercih ettiğinizi belirtmenizde de yarar var.

Peki ya siz Singapore Sling'i nerede denediniz? Yorumlarınızı bekliyorum :)


Raffles Otel - Long Bar tarifiyle Singapore Sling

Malzemeler: 30ml Gin, 15ml Cherry Brandy, 120ml Ananas Suyu, 15ml Yeşil Limon (Lime) Suyu, 7.5ml Cointreau, 7.5ml  Dom Benedictine, 10ml Grenadine, birkaç damla Angostura Bitters ve buz.
Hazırlanışı: Tüm malzemeleri buz dolu shaker içerisine doldurun. İyice çalkalayın. 
İyice çalkalayın. Poco Grande kadehine doldurun ve ananas ve kiraz ile süsleyin.


Yazar Jason Wilson'ın tarifiyle Singapore Sling

 Malzemeler: 1 1/2 oz kirsch, 3/4 oz Gin, 1/2 oz taze sıkılmış limon suyu, 1 çay kaşığı pudra şekeri, soğutulmuş soda (tercihen Apollinaris)
Hazırlanışı: Kokteyl shaker'ı buz ile doldurun. Kirsh, gin, limon suyu ve pudra şekerini ekleyin. İyice çalkaladıktan sonra old fashioned ya da rocks kadehine doldurun. İki veya üç küp buz ilave edin ve üzerine soda ekleyin. Portakal dilimi ve kiraz (tercihen maraschino veya brandied) ile süsledikten sonra içkiniz hazırdır. 


Bazı kaynaklar:
http://www.imbibemagazine.com/Origins-of-the-Singapore-Sling
http://projects.washingtonpost.com/recipes/2011/02/02/singapore-sling
http://en.wikipedia.org/wiki/Singapore_Sling

İlgili diğer yazılar:

Singapur hakkında 9 ilginç bilgi
İlginç bir yasak: Sakız
Çin Kültüründe Sofra Adabı ve Tabular


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder