Pazar, Haziran 10

Singapur'un ayak izi

Singapur'da bir arka sokak
Tertemiz caddeleri, mimari harikaları ve başarılı şehir planlaması ile her fırsatta daha yeşil ve çevre dostu bir ülke olduğunu vurgulayan Singapur ne yazık ki Mart 2012'de WWF - World Wildlife Fund tarafından yapılan açıklama ile kalbinden vuruldu. WWF, Asya-Pasifik bölgesi için hazırladığı raporunda, Singapur'un kişi başına düşen karbon salınımında en başta geldiğini açıklayıverdi. Başka bir deyişle, herkesin Singapurlular gibi hareket etmesi durumunda doğal kaynak ihtiyacının karşılanması için dünya gibi 3,5 gezegene ihtiyaç duyacağımızı öğrenmiş olduk. Bu rakam ortalama bir Amerikalının tüketimine göre hesaplandığında ise 5 gezegene çıkabiliyor.


Ekolojik ayak izi, karbon ayak izi ya da İngilizce'siyle carbon footprint; insan, ürün ya da herhangi bir aktivitenin doğaya bıraktığı sera gazının (GHG - green house gas) miktarı olarak tanımlanır. Singapur için en büyük carbon footprint kaynaklarının, iş binaları ile insanların gıda ve enerjideki aşırı tüketim alışkanlıkları olduğu belirtiliyor. Hatta WWF başkanı Yolanda Kakabadse bir adım daha ileri giderek ''Singapur belki de ne yapmamamız gerektiğini bize en net şekilde gösteren toplumdur'' demiştir. Oldukça iddialı bir açıklama fakat en azından Singapurluların da kendilerini küresel ısınmanın sorumluları arasında görmeye başlaması ve her bireyin bu konuda kendince önlemler alması gerektiğini düşünüyorum. 


School of Art, Design & Media, Nanyang, Singapore
Anlaşılan o ki, feng shui felsefesiyle tasarlanan ve pırıl pırıl camlarıyla gökyüzüne uzanan iş binaları, doğanın dengesini altüst edecek etkiye sahip olabiliyor. Gayri safi yurtiçi hasılasıyla dünyanın üçüncü ülkesi olan Singapur, doğru aksiyonlar alarak, aşırı tüketim alışkanlıklarının da neden olduğu bu kötü şöhreti üzerinden atabilecek mi, zamanla göreceğiz. 

Peki Türkiye'nin durumu nedir diye merak ediyorsanız, bizim dünya ortalamasının altında kaldığımızı, hatta ortalamayı temsil ettiğimizi söyleyebilirim. Ancak bu durum sorumluluklarımız olmadığını göstermiyor. Biz de her bilinçli toplum gibi doğayla etkileşimimizi dikkate almak zorundayız.

Bu yazıyı okurken sorumluluk hissetmeye başlayanlar için, karbon ayak izlerini küçültebilecekleri 20 yöntemden bahseden yazımı okumalarını tavsiye ederim. Bazıları size enteresan gelebilir ama en azından bir iki küçük alışkanlığınızı değiştirmek bile inanın farklılık yaratacaktır ve hiç değiştirmemekten iyidir.

İlgili yazılar:
Ekolojik ayak izinizi küçültmenin 20 basit yolu



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder