Çarşamba, Eylül 12

Singapur'a ne zaman gitmeli: iklim ve mevsimler


Ekvatorun yalnızca 1 derece kuzeyinde bulunan Singapur, tropik-ekvatoral bir iklime sahiptir. Bunu ılık ve nemli bir hava olarak da düşünebilirsiniz. Yıl genelinde dramatik hava değişiklikleri olmamaktadır. Sıcaklık en düşük 23-26 en yüksek 31-34 derece olarak gerçekleşmektedir. Nem oranı ise ortalama %84,2dir.

Alışık olduğumuz ilkbahar-yaz-sonbahar-kış mevsimleri burada olmamakla birlikte, sıklıkla iki muson sezonundan bahsedildiğini duyabilirsiniz. 

Singapur'da, Aralık-Mart döneminde ''kuzeydoğu musonu'', Haziran-Eylül döneminde ise ''güneybatı musonu'' olmak üzere iki muson (monsoon) sezonu yaşanır. 

Kuzeydoğu muson mevsiminde genellikle öğleden sonraları veya akşama doğru orta şiddette ve şiddetli yağmurlar görülür. Şubat-Mart dönemi kuru olarak geçirilir ve çok az yağmur yağar. 

Güneybatı musonunda ise yağmur, şafak ve öğle vaktinde gürülür ve bu yağmurlara yaklaşık 30dk süren gök gürültülü fırtınalar eşlik eder. Bir gece öncesinde Sumatra adasında gelişen ve Singapur ve Malezya yarımadasında etkisini gösteren bu fırtınaları, 1-2 saat sağnak ve sonrasında öğlene kadar hafif yağmur takip eder.

Bu iki muson sezonunun ortasında (Nisan-Mayıs ve Ekim-Kasım) geçiş dönemleri görülür ki bu dönemlerde öğleden sonra ve akşamüzerleri yağmurları olağandır. 

Meteoroloji raporlarına göre Mayıs-Haziran ve Şubat ayları en az yağış alan aylar olurken, en yağışlı ay ise Kasımdır.

Yağmur, günlük hayatın bir parçasıdır ve tatilinizin en büyük aktivitesi güneş banyosu değilse, kesinlikle bir engel olarak düşünülemez. İyi bir planlamaya sahip olan Singapur'da yağmurlu günlerin şehir aktivitelerini ve turizmi etkilememesi için pek çok şey düşünülmüştür.


İlgili diğer yazılar:

Singapur'da Resmi Tatiller

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder