Perşembe, Haziran 12

Rahat bir yolculuğun altın kuralları

Kim uzun bir yolculuk sonunda tutulmuş bir boyun, bozulmuş bir mide ya da kaybedilmiş bir bagajla tatiline başlamak ister ki? Eğer siz de tatil boyunca çekilen ızdıraplarla ''evim evim güzel evim'' diyenlerdenseniz aşağıda sizin için önereceğim ipuçlarına bir göz atın. 

  • Yolculuk yapacağınız her ülkenin giriş koşullarını öğrenin. Doha aktarmalı bir seyahatimde, ülkeye giriş için vize istenmemektedir bilgisine güvenip, en azından bir sahra turu yaparım ümidiyle 8 saatimi havaalanının lounge'ında geçirmek zorunda kalmıştım. Meğer bunun için en azından 4 ya da 5 yıldızlı bir otelde rezervasyonunuzun olması gerekiyormuş. Size tavsiyem mutlaka konsolosluk bilgilerine göz atmanızdır. Bunun için en güvenilir kaynağın dışişleri bakanlığımızın web sayfası olduğunu düşünüyorum. Eğer gideceğiniz ülke ile Türkiye arasındaki vize anlaşmalarında yakın zamanda değişiklik olmuş ise, o ülkenin konsolosluk sayfasından bu değişikliğin duyurusunun bir kopyasını da yanınıza almanızda fayda var. Endonezya ile vizeler ilk kalktığında sorun yaşayan arkadaşlarım olmuştu.
  • Hafif seyahat edin. Yoksa siz hala gittiği her yere nevresimini taşıyanlardan mısınız? Bir arkadaşım İtalya'ya giderken yanına ton balığı konservesi bile aldığını söylemişti. Oysa yalnızca gerçekten ihtiyacınız olan ve gittiğiniz yerde bulma şansınızın olmadığı şeyleri almaya özen göstermelisiniz. Sadece el bagajı ile yolculuk yapabiliyor olmak ise size hem havaalanlarında 30-45 dakika kazandırır hem de hareket kabiliyetinizi arttırır. Eğer iniş sonrasında bir yere yetişmeniz gerekiyorsa ve yalnızca el bagajınız varsa, check-in yaptırırken ön sıralardan koltuk isteyebilirsiniz. 4 tekerli bavullar biraz daha pahalı olabilir ancak daha pratiktirler. Ayrıca renkli bir kurdela ya da etiket bavulunuzu daha hızlı farketmenizi sağlayabilir. 
  • Yolculuk kıyafetlerinizi özenle seçin. Özellikle uzun uçuşlarda rahat kıyafetler önemlidir. Biraz özenle, hem konforlu hem de şık bir yolculuk yapabilirsiniz. Daha önceden giymediğiniz bir kıyafetinizi ya da ayakkabınızı ilk olarak yolculuğunuzda kullanmanızı da tavsiye etmem.
  • Kendinizi rahatlatın. Artık pek çok havayolu şirketi özellikle uzun uçuşlarda yastık, battaniye, kulaklık, göz maskesi, terlik, çorap, gazete ve dergi gibi konforunuzu arttıracak eşyaları size temin ediyor. Bunları havayolu şirketi sağlamıyorsa siz de küçük bir el çantasında bunları hazır bulundurabilirsiniz. Ben ek olarak yolculuklarda lens kullanmak yerine gözlüğümü tercih ediyorum.
  • Hareketsiz kalmayın. Özellikle uzun boyluysanız ve eklem ağrılarından yakınıyorsanız koridor tarafında oturmanızda fayda var. Böylece istediğiniz zaman kalkabilir ve koridorda ufak yürüyüşler yapabilirsiniz. Çok uzun yolculuklarda bu yürüyüşlerin önemi artar. Çünkü uzun süre hareketsiz kalmak ayaklarda ve bacaklarda şişliğe (postural ödem) neden olur. Daha ileri safhalarda derin ven trombozu (deep vein thrombosis) adını verdiğimiz pıhtılaşma şikayetleri baş gösterebilir ve çok nadir de olsa ölümcül olabilir. Bundan çok basit bir egzersiz ile korunabilirsiniz: Ara sıra ayaklarınızı gerin ve ayak parmaklarınızı oynatın. Her saat başı ayağa kalkın ve koridorda yürüyüş yapın.
  • Yeterince sıvı aldığınızdan emin olun. Ticari uçuşlarda kabin içi nem seviyesi oldukça düşük olup, %15 civarında seyreder. İdeal şartlarda nem oranının %60-70 civarında olması gerekir. Bu nedenle sıvı alımının önemi yolculukta daha da artar. Yolculuk süresi uzadıkça düşük nem oranı sizi daha da etkiler ve başağrısı, ağız ve cilt kuruluğuna neden olabilir. Bu nedenle sık aralıklarla su içmeyi ihmal etmeyin. Alkol ve kahveden uzak durmaya çalışın çünkü idrar söktürücü olmaları nedeniyle sık tuvalete çıkmanıza ve daha susuz kalmanıza neden olurlar. Aynı şekilde sodalı içecekler de gaz yapabileceği için tercih edilmemesi gereken sıvılar arasındadır. Bu durumda su ve meyve sularını tercih etmelisiniz. Ayrıca kuruyan cildiniz için de yanınızda küçük bir nemlendirici bulundurmanızda fayda var.
  • Sizin için ne uygunsa onu yiyin. Pek çok havayolu şirketi şu diyetlere uygun ikramda bulunmaktadır: Hindu, helal, kosher (Museviler için), Japon, çocuk, diyabetik, düşük kalorili, az şekerli, az tuzlu ve hafif diyet. Bu gibi özel tercihlerinizi genellikle yolculuktan 72 saat önce havayolu şirketine belirtebilirsiniz. Ayrıca yanınızda kurutulmuş meyve, kraker ya da şeker gibi küçük atıştırmalıklar bulundurabilirsiniz. Özellikle çocuğunuzla yolculuk ediyorsanız bu tip atıştırmalıklar keyfini yerine getirebilir. Ayrıca şeker ya da sakız iniş ve kalkışlarda yardımcı olabilir. Bebekler için sıvı yerine toz formulayı tercih edebilirsiniz. En kolayı önceden ölçülmüş formulayı plastik kap içerisine koymak ve sıcak suyu kabin ekibinden istemektir. Hem yerden kazanır hem de sütü boşa harcamamış olursunuz.
  • Alerjiniz varsa hazırlıklı olun. Eğer siz ya da çocuğunuzun alerji problemleri varsa doktor tarafından tavsiye edilmiş ilaçlarınızı yanınızda bulundurmayı ihmal etmeyin. Özellikle fıstıklı yiyecekler büyük problem olduğu için kuzey Amerika ve Avrupa havayollarında yasaktır. En önemlisi daha önce riskli bulduğunuz bir yiyeceği kesinlikle yememelisiniz.
  • Taşıt tutmasını (hareket hastalığı - motion sickness) engelleyin. Araba, deniz ya da uçak tutması olarak karşınıza çıkabilecek bu rahatsızlık doktorunuzun tavsiye edebileceği ilaç veya patch ile giderilebilir. Taşıt tutması esnasında gözlerinizi kapatmak, pencereden dışarıyı seyretmek, ağır koku ve baharatlardan uzak durmak ve mümkünse uçakta hareketin en az algılandığı kanat üstünü tercih etmek faydalıdır. Boş bir mideyle yolculuğa başlamak veya kitap okumak ise rahatsızlığı arttıran faktörlerdendir.
  • Tüm ilaçlarınızı el bagajınızda bulundurun. Uçakların kargo bölümünda sıcaklık -55 dereceye kadar düşebilir. İnsülin gibi enjekte edilmesi gereken ilaçlar bu ısıda donabilirler. Diğer tipteki ilaçlar da bu tip ısı değişikliklerinde herhangi bir belirti göstermeksizin transforme olabilirler. İlaçlarınızı taşırken hepsini tek bir kutuya doldurmamaya ve mümkünse orjinal kutularında taşımaya özen gösterin. Eğer gerekli ise eczacı ya da doktorunuzdan size özel bir etiket hazırlamasını da isteyebilirsiniz. Bu tip önlemler havaalanı güvenliğinin soruları ile karşılaşmamanızı sağlar.
  • El bagajınızı doğru bir şekilde hazırlayın. Aslında en özenle hazırlanması gerekenin el bagajı olduğunu düşünüyorum. Seyahat dokümanlarınız, yolculuk detaylarınız, değerli eşyalarınız, gideceğiniz ülkenin dilini bilmiyorsanız pratik bir sözlük, ilaçlarınız, mini ilk yardım kutusu, gideceğiniz ülkenin biriminde bir miktar para (bahşiş ve taksi ücretleri gibi ilk günkü harcamalar için) ve yedek kıyafetler (bagajınızın kaybolması ya da yolculuk esnasında kıyafetinizin kirlenmesi ihtimaline karşın) el bagajınızda olmalı. Ayrıca önemli dokümanlarınızın (pasaport, kredi kartları, bilet, bagajlarınızdaki eşyaların listesi) kopyasını bir yakınınızda bırakmak ve gerektiğinde arayıp istemek de faydalı olur.   El bagajında taşıyabilecekleriniz ve limitleriniz ile ilgili olarak havayolunun kurallarını kontrol etmelisiniz.
  • Özel bir durumunuz varsa uçuş ekibini bilgilendirin. Uçak ve gemi seyahatlerinde aşağıdaki durumlarda özel servis talebinde bulunabilirsiniz:
    • havaalanı eskortu (duyma ve işitme problemleri olanlar ve yalnız seyahat eden çocuklar için)
    • uçaklar için dizayn edilmiş tekerlekli sandalye (normal tekerlekli sandalyelerin pek çoğu uçak koridorları için büyük gelmektedir)
    • rehber köpek
    • oksijen (çeşitli anemi ve kardiyorespiratuvar problemler için)
    • refakatçi için özel ücretlendirme
  • Seyahat sigortanızı mutlaka yaptırın. Ne yazık ki başımıza ne zaman ne geleceğini önceden tahmin edemiyoruz. Bu nedenle bir sayahat sigortası yaptırmanız çok önemlidir. Ben yolculuklarımda seyahat süresi ne olursa olsun sigortamı mutlaka yaptırıyorum. Yalnız yaptırırken sigortanızın gideceğiniz bölgede geçerli olup olmadığından emin olmalısınız. Ayrıca sigorta poliçelerinin aşağıdaki durumları kapsamadığını bilmelisiniz:
    • Risk içeren aktivitelerden (scuba diving, sky diving ve dağcılık gibi) kaynaklanan yaralanmalar
    • HIV ve frengi gibi cinsel temasla bulaşan hastalıklar
    • hamilelik nedeniyle oluşan komplikasyonlar
  • Önemli numaraları mutlaka yanınızda bulundurun. Bunların bir listesini cüzdanınızda ve bagajınızda taşımanızda fayda var:
    • Acil durumlarda irtibata geçilmesini istediğiniz kişi ve kişilerin isim ve telefon numaraları
    • Özel bir sağlık durumunuz varsa doktorunuzun ismi ve telefon numarası
    • Kayıp halinde ulaşmak üzere kredi kartı numaranız ve bankanızın telefon numarası
    • Seyahat sigorta şirketinin lokal ve denizaşırı telefon numaraları
    • Gideceğiniz ülkedeki Türk elçiliğinin irtibat numarası
    • Otelinizin adres ve telefonu ve varsa gideceğiniz ülkede tanıdığınızın irtibat bilgileri
    • Kan grubunuz ve varsa ilaç alerjilerinizin bilgisi
  • En önemlisi sakin olun ve gergin durumlardan kaçının. Tatil yolculuklarında gecikmeler, uzun beklemeler ya da türlü aksilikler meydana gelebilir. Unutmayın! Hayat her zaman mükemmel ve planlandığı gibi olmayabilir. Önemli olan bulunduğunuz anın tadını sevdiklerinizle birlikte çıkartmanız. 


Seyahat öncesinde yapılacak işler listesi

  • Yolculuğunuz öncesinde doktorunuzu mutlaka ziyaret edin ve gerekiyorsa aşılarınızı yaptırın.
  • Yeteri kadar ilacınızı yanınızda bulundurun.
  • Seyahat sigortası yaptırın.
  • Pasaport ve vizelerinizin geçerliliğinden emin olun.
  • Seyahat detaylarınızı ailenizle de paylaşın.
  • Telefon ve kredi kartlarınızın gideceğiniz ülkede kullanılabildiğinden emin olun.
İlk başta çok detaylı gelmiş olabileceğini düşünüyorum. Ancak unutmayın, yurtdışında beklenmedik koşullar ve durumlarla karşılaşabilirsiniz. Bu tavsiyeleri uygulamaya başlayın, aslında ne kadar kolay olduğunu ve tatilinizi daha da keyifli geçireceğinizi göreceksiniz.

Sizin ekleyeceğiniz ipuçları varsa yorumlara eklemekten lütfen çekinmeyin.



İlgili diğer yazılar:

Singapur'a ne zaman gitmeli: iklim ve mevsimler
Kusursuz bir Singapur tatili için bilmeniz gereken 6 şey
10 doların altında alınabilecek güzel hediyeler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder