Çarşamba, Haziran 25

Checklist - Çocuğunuzun okul seçimi öncesinde değerlendirmeniz gerekenler

Yurtdışında yaşarken yapılan en zor seçimlerden birisi çocuğunuz için en doğru okulu bulmaktır. Bunun için günlerce araştırma yapan, okul gezen ve arkadaşlarından tavsiyeler almaya çalışan anneler tanıyorum. 

O nedenle bu yazımda okul seçiminde temel olarak dikkat edilmesi gereken hususları derlemeye çalıştım. Dilerseniz bu noktaları kendiniz için bir checklist haline getirebilirsiniz.


  • Lokasyon, lokasyon, lokasyon. Özellikle Singapur gibi birbirinden iyi uluslararası okulun bulunduğu bir ülkedeyseniz lokasyonunun önemi daha da ön plana çıkmaktadır. Düşündüğünüz okul evinize yakın olacak mı? Ya da yakınlarında oturabileceğiniz bir yer var mı? Ev ve okul mesafesinin yakınlığı sizin için her zaman bir avantaj olacaktır. 
  • Okulun uzak olması durumunda ulaşım alternatiflerini mutlaka gözden geçirin. Okulun servisinin olması, okul-ev arasındaki trafiğin yoğunluğu gibi konulara dikkat edin.
  • Okulun ücretleri de göz ardı edilmemesi gereken bir konu. Eğer expat paketiniz eğitim maliyetlerini karşılamıyorsa, uzun dönemde bütçenizi sarsmayacak seçimler yapmanızda fayda var.
  • Müfredatın (curriculum) çocuğunuzun eğitim ihtiyaçlarına ve sizin gelecekteki planlarınıza uygun olup olmadığından emin olun. Doğru bir seçim yapmanız durumunda yeniden bir başka ülkeye yerleşmek ve okul değiştirmek gibi durumların olası olumsuz etkilerini minimize edebilirsiniz.
  • Müfredat kadar müfredat dışı faaliyetler de çocuğunuzun akademik yaşantısına denge getirmesi bakımından önem taşıyor. Düşündüğünüz okulun spor, müzik ve güzel sanatlar alanlarındaki faaliyetlerine göz atın.
  • Çocuğunuzun yaşına bağlı olarak, bazı okullar ebeveynlerin katılımını desteklemektedir. Eğer çalışmıyorsanız ya da çalışma hayatınızı etkilemiyorsa bu sizin için de bir fırsat olabilir. Yeni arkadaşlıklar edinebilir, okulu daha yakından tanıyabilirsiniz.
  • Okul tatilleri ve öğretim günleri her özel okula bire değişmektedir. Tatillere bir göz atmanızda fayda var.
  • Sınıf mevcudu ve bir öğretmene düşen öğrenci sayısı eğitim kalitesini kesinlikle etkileyecektir.
  • Yalnızca İngilizce eğitime odaklanmayın. Bunun yanında ek bir dil öğreniyor olması kesinlikle fark yaratacaktır. Mandarin eğitimini değerlendirmenizi kesinlikle tavsiye ederim.
  • Yaşadığınız ülkenin iklim durumuna göre okulun outdoor ve indoor imkanlarını gözden geçirin. Örneğin tropikal iklime sahip Singapur'da okulların açık hava tesisleri daha da önem kazanmaktadır.
  • Lokal okulları da gözardı etmeyin, yaşadığınız bölgede pek çok başarılı okul bulabilirsiniz.
Bu listeye başka neler ekleyebiliriz? Tavsiyelerinizi yorumlar kısmına bırakmayı lütfen unutmayın. Eminim bir arkadaşımızın işine yarayacaktır.


İlgili diğer yazılar:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder