Pazartesi, Kasım 26

Yurtdışına yerleşenlere 11 önemli tavsiye



Yurtdışında yaşamaya başlamak tatil amacıyla seyahate çıkmaktan farklı bir durumdur. Bu güne kadar yaşadığım ülkelerde yeni hayatımıza hızlı ve problemsiz adaptasyonumuzun öncesinde yapmış olduğumuz hazırlık ve araştırmalar sayesinde olduğunu düşünüyorum. 

Eğer siz de yeni bir ülkede yaşamaya başlayacaksanız aşağıda sizin için derlediğim birkaç öneriyi de hazırlık listenize dahil edebilir ve yeni hayatınızın keyfini daha fazla çıkarabilirsiniz. 


  1. Tüm aile üyelerine ait önemli dökümanların yanınızda olduğundan emin olun. Okul kayıtları ve diplomalar, ilaç reçeteleriniz, sağlık kayıtlarınız, mevcut sürücü belgeniz (pek çok ülke ilk 6 ay gibi bir süre için kendi ehliyetinizi kullanmanıza izin verir), evlilik cüzdanınız, v.b... 
  2. Acil ve önemli konularda güvenebileceğiniz bir yakınınıza vekalet verebilirsiniz. Ben özellikle vergi ve banka işlemleri gibi konularda faydasını oldukça fazla gördüm. Vekaletlerin türleri konusunda noter size yardımcı olacaktır. Ancak vekaleti gerçekten güvenilir birine verdiğinizden emin olun. 
  3. Banka kartlarınız ve telefonlarınızı yurtdışında kullanacak şekilde ayarlamayı unutmayın. Geçiş süreciniz tamamlanana kadar kullanmaya devam edeceğiniz bankalarınızın internet şuberini kullanmaya henüz başlamadıysanız şimdi tam zamanı. Bulunduğunuz ülkeden erişim imkanınız olduğundan emin olun. Ayrıca yeni banka hesabınızı nasıl açtırmanız gerektiğini de öncesinde öğrenmenizde fayda var.
  4. Sağlık sigortanız olduğundan emin olun. Eğer yurtdışında çalışacaksanız şirketiniz büyük olasılıkla size bir sağlık sigortası imkanı sunacaktır (Sunmuyorsa o işi kabul etmeyi bir daha düşünün derim). Ancak resmi işlemler tamamlanana kadar seyahat sigortanızı kullanmaya devam edebilirsiniz. Özellikle eş ve çocuklar için bu kısım oldukça önemli. ''Bana birşey olmaz'' demeyin.
  5. Yaşayacağınız ülkenin vergi kanunlarından haberdar olun. Bunun için çalışacağınız şirketin insan kaynaklarından yardım isteyebilirsiniz. Kimi şirketler size vergi konusunda bir danışman da ayarlarlar. Kimse ödeyeceği vergi miktarını sürpriz bir şekilde öğrenip hayal kırıklığına uğramak istemez.
  6. Evcil hayvanınızı yanınızda götürecekseniz tüm prosedürleri net bir şekilde öğrenin. Örneğin son dakika yaptırdığınız bir aşı pek çok ülkede kabul edilmez. Halen Avustralya gibi ülkeler Türkiye'den evcil hayvan kabul etmemektedirler. Bu nedenle koşulları dikkatlice araştırın, sertifika ve aşılarını mümkün olduğunca erken tamamlayın.
  7. Expat eşi olarak geliyorsanız ve çalışmayı planlıyorsanız özellikle önceki çalışmalarınızdan referanslarınızı almayı unutmayın. Sonrasında bu referansları derlemekte ve zamanında temin etmekte zorluk çekebilirsiniz. Unutmayın, yeterince tanınmadığınız iş ortamlarında bu referanslar daha çok işinize yarayacaktır. 
  8. Eşyalarınızı taşımanın veya satın almanın maliyetlerini önceden tespit edin. Uzun mesafelerde eşyalarınızı getirtmek maliyetli olabilir. Bunun için taşımacılık şirketlerinden bilgi alabilirsiniz. Neyse ki IKEA pek çok ülkede var. İhtiyacınız olan mobilyaların bütçesini oluşturmak için web sayfasındaki lokal fiyatlardan faydalanabilirsiniz.
  9. Elektronik eşyalarınızı kullanabileceğinizden emin olun. Voltaj seviyesi her ülkeye göre değişebilir. Elektrikli diş fırçanızı şarj edeceğim derken baterisini kızarta da bilirsiniz. Farklı voltajlarda elektrikli aletleriniz çalışmayabilir ya da bozulabilir. Voltaj seviyesi uyuyorsa ne tür priz/fiş kullanıldığını da öğrenmelisiniz. Farklı fişler için tek yapmanız gereken birkaç dolarlık converterlardan satın almaktır. Voltaj ve fiş için dünya elektrik kullanımı tablosundan faydalanabilirsiniz.
  10. Kültür şoku yaşamamak için yerleşeceğiniz ülkenin kültürünü mümkün olduğunca araştırın ve öğrenmeye çalışın. Bir ülkede yaşamak için dil bilmek yeterli değildir. Daha önceden karşılaşmadığınız durumlara hazırlıklı olmak için en güzeli o ülkenin kültürünü anlamak gerekir. 
  11. En önemlisi geride bıraktıklarınızla ilişkilerinizi sürdürmenin yollarını bulun. Çok basit bir cümleymiş gibi görünse de bu konuda uzun uzun konuşmak mümkündür. Sevdiklerinizle aranıza mesafelerin girmesine izin vermeyin. Bunun için Facebook ve Messenger gibi çeşitli uygulamaları kullanabileceğiniz gibi kendi yönteminizi de bulabilirsiniz. İnternet kamerası açarak çay saati yapmak ya da birlikte online oyun oynamak gibi aktiviteler de olabilir. Önemli olan sevdiklerinizle ilgilenmeye ve beraber birşeyler paylaşmaya devam etmektir. 

İlgili diğer yazılar:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder