Pazar, Eylül 8

Kültür şoku nedir?

Hemen herkesin başına gelebilecek olan kültür şokunu (culture shock) klinik bir durum ya da hastalık olarak nitelendiremeyiz. Temelinde olan şey, kişinin kendisini alıştığı kültürün dışında farklı bir kültürde bulması nedeniyle, zihni karışmış ve tedirgin hissetmesidir.

Öncelikle bilmelisiniz ki; kültür şoku geçirmek gayet olağandır ve kişiler bu durumu farklı formlarda yaşayabilirler.

İkinci olarak; kültür şoku geçicidir.

Kültür şokunun 4 farklı evresi vardır

Balayı evresi (Honeymoon phase): Bu evrede kişi alışık olduğu kültür ve yeni karşılaştığı kültür arasındaki farklılıkları daha romantik bulacaktır. İlk haftalarda bu yeni ortama hayranlık duymak ya da turist gibi hissetmek de normaldir. Ancak nihayetinde bu evre sona erer.

Uzlaşma evresi (Negotiation phase): Genellikle 2-3 ay sonrasında kültürel farklılıklar kişinin daha çok dikkatini çekmeye başlar ve hatta rahatsızlık yaratabilir. Eğlence ve heyecan yerini hayal kırıklığı ve öfkeye bırakır. Bu durumu yaratan en önemli etkenler iletişimde karşılaşılan sıkıntılar, lisan bariyeri, yanlış arkadaşlıklar, farklı iklim, uyku düzeni bozuklukları ve vücudun yeni bakteri seviyelerine alışamaması olabilir.

Alışma evresi (Adjustment phase): 6-12 ay sonrasında yeni kültürü daha çok anlamaya ve yeni bir düzen geliştirmeye başlarsınız. Problem çözme yeteneğiniz gelişir, karşılaştığınız farklı durumlara daha pozitif tepkilerle yaklaşırsınız.

Ustalık evresi (Mastery phase): Dördüncü evrede kişi tamamen ve konforlu bir şekilde bulunduğu çevreye adapte olur. Bu durum bi-kültürel evre olarak da nitelendirilebilir ve asimile olmakla karıştırılmamalıdır.


İlgili diğer yazılar:

Kültür şokuyla başa çıkmanın 10 yöntemi
Çin Kültüründe Sofra Adabı ve Tabular
Expat ya da Expatriate nedir?
Yurtdışına yerleşenlere 11 önemli tavsiye


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder