Cuma, Mayıs 4

Expat ya da Expatriate nedir?

Eğer yabancı bir ülkedeyseniz bu kelimeyi oldukça sık duyacaksınız. Bu yazımda henüz bu tanımla karşılaşmamış olanlar için "expat" kavramını aktarmaya çalıştım:

'Expatriate" ya da kısaca "expat" anavatanı dışında yaşayan kimseler icin kullanılmıştır. Kelime, Latince ex ("disarida") ve patria ("anavatan") terimlerinin birleşimidir. 19.yuzyılda ortaya çıkan bu kavramı sömürgeciliğin bir yan ürünü olarak değerlendirmek mümkün.

Kelimenin anlamı üzerinde daha detaylı bilgi almak isterseniz metin içinde paylaştığım hyperlinklerden faydalanabilirsiniz. Ama bugün biz bu kavrami en basit ve günlük hayatta Singapur'da kullanıldığı şekliyle ele alacağız.

Singapur için expatlar, çalışmak için ülkeye gelmiş yabancıları temsil etmektedir. Bu gruba; diplomatlar, uluslararasi şirket çalışanları ve aileleri de dahildir. Bu kesimin ortalama gelir seviyesi yerli halkın ortalama gelir seviyesine göre yüksektir. Ancak yine de Singapur'un dünyanın en pahalı 10 şehrinden biri olduğunu göz ardı etmemekte bütçenizi dikkatlice oluşturmakta fayda var.

Expatlardan bahsederken ne yazık ki "çalışma vizesiyle gelmiş herkes" diyemiyorum. Çünkü bu grubun haricinde, "foreign worker/yabancı çalışan" olarak anılan ve çoğunluğunun fiziksel güç gerektiren işlerde olduğu bir grup da bulunuyor. Bu konuya daha detaylı olarak ileride değinmeye çalışacağım.

Unutmadan bir de "expat wife" kavramına değinmek gerekir. Eğer eşinizin işi nedeniyle Singapur'a gelmiş ve çalışmayan bir bayansanız siz de expat wife alt-grubuna dahilsiniz. Yabancı bir ülkede yaşamanın getirdiği zorlukların belki de en büyük kısmıyla yüz yüze gelmek durumunda olan, ve çoğu zaman kültür şokunu en yoğun yaşayan bu gruba da ileriki yazılarımda değinmeye çalışacağım.

Evet! Expat olmak turist olmaktan çok farklı bir kavram. Ben expatları "global göçebeler" olarak tanımlıyorum. Az eşyayla yaşamasını bilen, her an bir B planı olması gereken, yakınlarını ancak tatillerinde görebilen, biraz maceracı biraz arastırmacı bu kesim yerleşik hayatın çok dışında birşeyler yaşıyor. Ve sen de bunun perdesini aralamış durumdasın. Haydi durma okumaya devam!



İlgili diğer yazılar:

Kültür şokuyla başa çıkmanın 10 yöntemi
Çin Kültüründe Sofra Adabı ve Tabular
Expat ya da Expatriate nedir?
Yurtdışına yerleşenlere 11 önemli tavsiye

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder