Pazartesi, Ağustos 12

Kültür şokuyla başa çıkmanın 10 yöntemi

Yeni bir ülkeye geldiniz, işin eğlenceli ve heyecanlı kısmı bitti ve artık hoşunuza gitmeyen birşeyler mi var? Kültür şoku yaşıyor olabilirsiniz.

İşte size kültür şokuyla başa çıkmanın 10 farklı yöntemi:


  1. Gideceğiniz ülke ile ilgili mutlaka ön araştırmanızı yapın. Böylece beklentileriniz daha gerçekçi olacaktır. Örneğin Singapur'a gelip ev kiraları ve otomobil fiyatları ile ilgili şok geçiren insanlar hatırlıyorum. 
  2. Geride kalan dostlarınız ve yakınlarınızla irtibatınızı kesmeyin. Şanslıyız ki artık hızlı internet bağlantısı ve uygulamalarımız var. Skype, Facebook, bloglar ve eposta gibi platformlar bizi sevdiklerimize her an ulaşabilecek duruma getirdi. 
  3. Lokal arkadaşlıklar edinin. Özellikle ilk günlerinizde size kültürel farklılıkları daha kolay aktaracak, güvenilir birilerinin yanınızda olması çok işinize yarayacaktır. Garipsediğiniz durumlar size bir arkadaşın açıklamasıyla daha anlamlı gelebilir. 
  4. Kendi kültürünüzden arkadaşlıklar kurun. Böylece rahat iletişim kurma, fikir alışverişi yapma ve deneyimlerinizi paylaşma fırsatınız olacaktır. Dikkat etmeniz gereken tek şey iletişiminizi bu ülkeyle ilgili herşeyden nefret ediyorum diyaloglarına dönüştürmemektir.
  5. Her gün için kendinize bir plan yapın ve yeni şeyler deneyin. Tek başınıza lokal pazara bitmek, yeni yemekler denemek, kurslara katılmak gibi kendi kendinize eğleneceğiniz aktiviteler bulun. 
  6. Kendi kültürünüzden alışkın olduğunuz ve hoşlandığınız şeyler yapın. Bazen tek ihtiyacınız olan alışık olduğunuz sesleri, tatları ve kokuları duymak olabilir. Ben ve eşim birkaç farklı ülkede expat olarak yaşadık ve farklı şeyler denemek kadar, kendi yemeklerimizi yapmaya, akşamları çayımızı demlemeye özen gösteriyoruz. Zaman zaman bir Yeşilçam filmi açıp, Adile Naşit'in sesiyle kendimi iyi hissettiğim oluyor, size de tavsiye ederim :)
  7. Yürüyüşlere çıkın. Spor yapmanın faydalarından bahsetmeyeceğim bile. Yürüyüş yapmak etrafınızı keşfetmenin, bulunduğunuz yerdeki yaşamı küçük detaylarıyla anlamanın en kolay yollarından biridir. Evler nasıl inşa edilmiş, posta nasıl teslim ediliyor, çöpler nasıl toplanıyor gibi pek çok küçük detay hayatı anlamanızı kolaylaştıracaktır. Örneğin ben HDB (Singapur'un toplu konutları) otoparklarında neden bazı arabaların silecekleri kaldırılmış anlayamıyordum. Sonradan öğrendim ki, geceleri bir görevli gelip, ufak bir ücrete daha önceden anlaştığı arabaları yıkıyor, yıkandığı anlaşılsın diye de sileceklerini kaldırıyormuş. 
  8. Birşeye başlamadan önce araştırın. Temel ihtiyaçlarınız için gerekli her tür hazırlığı ve araştırmayı önceden yapın. Örneğin ihtiyaç duyduğunuzda kendinizi ilk gördüğünüz hastaneye atmak yerine, öncesinde sağlık sisteminin nasıl işlediğini araştırın. Bu size hem zaman hem de kolaylık sağlayacaktır. Maceraperest olun ama tedbirsiz olmayın.
  9. İletişim kurmaktan korkmayın. Yabancı dilde konuşurken hata yapmaktan, pot kırmaktan ve tanımadığınız insanlarla havadan sudan konuşmalara girmekten korkmayın. Bizim insanımız bu noktada çekingen olduğunu ve kendine kapalı bir grup kurmayı tercih ettiğini düşünüyorum. Oysa ki başkaları da bizim kadar anlayışlı olacaktır. Sonuçta yabancıyız ve biraz rahat olmanın sakıncası yok.
  10. Arada memleketten kendinize birşeyler getirtin. Hele bizim gibi uzakdoğudaysanız, inanın daha da kıymetli oluyor. Bir kutu baklava ya da sevdiğiniz yazarın son kitabı sizi çok mutlu edebilir. Böyle şeyleri tatile giden arkadaşlarınızdan isteyebilir ya da internetten sipariş edebilirsiniz. Ayrıca araştırın, belki aradığınız bazı ürünler yaşadığınız yerde de bulunuyor olabilir.
Sizin de tavsiyeleriniz varsa lütfen yorumlar kısmına eklemekten çekinmeyin.

İlgili diğer yazılar:

Yurtdışına yerleşenlere 11 önemli tavsiye
Expat ya da Expatriate nedir?
Singapur'da Türk ürünleri nerede bulunur?
Çin Kültüründe Sofra Adabı ve Tabular


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder